English version
December
Nieuwsflits
alt text
Geen verhoging van je pensioen in 2024

Vorig jaar was de inflatie in Nederland heel hoog: 16,9% eind oktober 2022. Het meetmoment voor de bepaling van de inflatie is de stand van de prijsindex eind oktober. We kijken op dat moment naar de ontwikkeling van de inflatie ten opzichte van oktober het jaar daarvoor. Eind oktober 2023 is de stand van de Consumenten Prijsindex (CPI) -2,0%.

 

Dat voelt misschien raar, want de prijzen in de supermarkt zijn het afgelopen jaar wel gestegen. Toch is de CPI iets gedaald. Dat komt deels doordat het CBS, die de CPI vaststelt, halverwege dit jaar anders is gaan meten. De daling van de CPI komt daarnaast doordat de prijzen minder hard zijn gestegen dan vorig jaar. Alles bij elkaar zorgt dit voor een lagere prijsindex in vergelijking met oktober 2022. De spelregels voor de toekenning van indexatie zijn dat we de pensioenen dan niet kunnen verhogen. 

 

Voor meer informatie, klik hier.

 

Indexatie
alt text
Volledige opbouw van je pensioen in 2024

In 2024 bouw je maximaal pensioen op, net als vorig jaar trouwens. In 2024 is dat 1,768%, zowel voor werkenden als voor arbeidsongeschikten. Ieder jaar berekenen we opnieuw of volledige opbouw mogelijk is. Een aantal jaren was volledige opbouw niet mogelijk, maar in 2023 en 2024 gelukkig weer wel.

 

Vroeger had je de vuistregel dat je pensioen samen met AOW op 70% van je salaris uitkwam. Als je 40 jaar werkt, kom je daar met 1,768% op uit.

 

Al bouw je sinds vorig jaar weer volledig pensioen op, blijf wel pensioenbewust! Je hebt vóór 2023 ook een aantal jaren niet volledig pensioen opgebouwd. Dus is het verstandig te onderzoeken wat je zelf nog aan je pensioen kunt doen. Bijvoorbeeld door zelf geld opzij te zetten.

 

Wil je daar meer over weten? We hebben allerlei informatie voor je verzameld.

Check Regel zelf je pensioen (cdcpensioen.nl). Of kijk op wijzer in geldzaken.

alt text
Hoever staan we met de nieuwe pensioenregeling?

Deze vraag krijgen we regelmatig. De vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers zijn volop in overleg over de nieuwe pensioenregeling. Die nieuwe regeling is nodig, omdat er nieuwe regels voor pensioenen zijn.

 

Sinds 1 juli van dit jaar is er namelijk een nieuwe wet van kracht. De werkgever- en werknemersvertegenwoordigers stellen samen de nieuwe pensioenregeling op. Ons pensioenfonds beoordeelt vervolgens of de nieuwe pensioenregeling eerlijk is voor iedereen. We noemen dat "evenwichtig".

 

Als pensioenfonds weten we nog niet hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. Uiteraard houden we je wel steeds op de hoogte van de voortgang. Dus als er nieuws is, hoor je het direct!

alt text
Wat minder werken met je pensioen kan doen

Deeltijd werken is populair. Het geeft je de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan familie of vrienden. Of aan mantelzorg, of gewoon aan leuke dingen doen in je vrije tijd. Als je minder gaat werken, ga je minder verdienen.

 

Wat minder bekend is, is dat je dan ook minder pensioen opbouwt. Wijzer in geldzaken heeft uitgezocht dat zeven op de tien Nederlanders die onlangs minder zijn gaan werken, niet over de gevolgen voor hun pensioen hebben nagedacht. Dus als je minder gaat werken, dan heb je later per maand ook minder geld te besteden.

 

Wist je dat? Wil je er meer over weten?
Kijk dan op Wijzer in geldzaken.

alt text
Dekkingsgraad eind november 2023

De dekkingsgraden van ons fonds per 30 november 2023 zijn bekend. De maanddekkingsgraad is 135% en de beleidsdekkingsgraad is 130%.

Lees meer
alt text
Webinars groot succes, schrijf je ook in!

In november en begin december hebben we 8 pensioenwebinars georganiseerd. Het thema van deze webinars was ‘’Pensioen in zicht” en ‘’Uit dienst en mijn pensioen”. We zijn heel blij met  de grote belangstelling. De inschrijving werd zelfs overboekt! En na afloop gaven de deelnemers aan deze webinars ons hoge rapportcijfers. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

 

Door de grote belangsteling, kwamen veel deelnemers op een wachtlijst te staan. Om toch zoveel mogelijk mensen alsnog in de gelegenheid stellen een  webinar te volgen, organiseren we een nieuwe reeks webinars. In januari, februari en maart houden we 9 webinars. Die webinars zijn op:

  • 17, 24 en 31 januari
  • 7, 14 en 28 februari
  • 13, 20 en 27 maart

Je kunt je inschrijven via www.pensioenwebinars.nl. We organiseren de webinars voor verschillende doelgroepen.

Pensioenwebinars