English version
Mei
Nieuwsflits
alt text
Betere tijden breken aan

Na de ‘magere jaren’ breken er betere tijden voor jouw pensioen aan! Dat komt door de gestegen rente. Graag geeft het fonds je een financiële update. Zodat je weet wat je kunt verwachten.

Onder lastige marktomstandigheden heeft het fonds jouw pensioen de laatste jaren uitgevoerd. De combinatie van een vaste premie met een extreem lage rente was niet gunstig voor de opbouw van jouw pensioen. Ook kon het fonds jouw pensioen niet mee laten stijgen met de prijsverhogingen.

Je hebt er misschien over gelezen in de landelijke pers. De rente is de laatste maanden flink gestegen, waardoor pensioenfondsen een positievere vooruitblik kunnen geven dan voorheen. Dat geldt ook voor ING CDC Pensioenfonds.

Toeslagverlening
Door de stijgende rente is de dekkingsgraad van het fonds de afgelopen maanden opgelopen van 108% in januari naar 120% in april 2022. Een hogere dekkingsgraad betekent dat de financiële situatie van het fonds sterk is verbeterd. Hierdoor ontstaat ook ruimte om over het jaar 2022 jouw pensioen gedeeltelijk mee te laten groeien met de prijsstijgingen. Goed nieuws dus. Hier profiteert iedereen van, of je nu werkt bij ING, hebt gewerkt of met pensioen bent.

Wettelijke regels
Of jouw pensioen jaarlijks omhoog gaat, hangt af van wettelijke regels. Leidend is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dat is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Pas als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%, dan kan jouw pensioen stijgen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet jaarlijks met hoeveel procent de prijzen in Nederland zijn gestegen. Als ING CDC Pensioenfonds je pensioen kan verhogen, dan gebruikt het fonds dit percentage.

Op basis van de beleidsdekkingsgraad per 30 september 2022 beslist het bestuur of je pensioen (deels) kan stijgen. Per eind april is de beleidsdekkingsgraad 111%. ING CDC Pensioenfonds zal je na september informeren.

Pensioenopbouw
ING en de vakbonden streven naar een pensioenregeling met fiscaal maximale opbouw. De hoogte van deze opbouw wordt elk jaar opnieuw berekend. In 2022 is het percentage 1,784%. Elk jaar toetst het fonds of de vaste inleg (premie) voldoende is om jouw pensioen fiscaal maximaal op te bouwen. Is de inleg onvoldoende? Dan wordt de opbouw verlaagd. Dit was helaas de afgelopen jaren het geval.

Wanneer weet je meer?
De rentestand per 30 september 2022 bepaalt hoeveel ING CDC Pensioenfonds voor jou kan opbouwen in 2023. Het fonds verwacht nog wel een opbouwkorting, maar deze zal (veel) minder zijn dan in 2022 vanwege de gestegen rente. Het fonds zal je na september informeren.

Blijf op de hoogte
Pensioen is volop in beweging en het fonds beweegt mee. Wil je blijven volgen hoe de financiële situatie van ING CDC Pensioenfonds zich ontwikkelt en vooral, wat dit betekent voor jouw pensioen? Lees onze nieuwsbrieven of bezoek onze website om op de hoogte te blijven.

Lees meer
alt text
test

test